In dit artikel gaan we het hebben over urineren en een ontlastende verklaring afleggen in de camper. Kortom, we gaan het hebben over poepen en plassen. Het wordt dus een verhaal waar een luchtje aan zit, maar ik beloof dat het een net stuk zal worden. In dit artikel leggen we namelijk uit hoe je zelf een composttoilet voor in de camper maakt.
We gaan het dus niet echt veel over poep en plas hebben, maar ook in de camper moeten we nu eenmaal ergens onze behoeften doen. En wat de opties voor een toilet in de camper betreft is er veel te kiezen, maar de keuze voor een composttoilet neemt met een reden in populariteit toe. Een composttoilet is namelijk een milieuvriendelijk alternatief voor het chemische toilet omdat het geen chemicaliën worden gebruikt en er geen water nodig is om te spoelen. Een composttoilet is daardoor perfect voor in campers, boten en tiny-houses.
Wat is een composttoilet en hoe werkt het?
Een composttoilet is een droogtoilet die onze uitwerpselen ‘droog’ verzameld zodat het later door biologische processen op een composthoop kan composteren. Het organische materiaal (poep en plas dus) wordt tijdens dit proces afgebroken door schimmels en bacteriën. Afhankelijk van verschillende omgevingsfactoren zoals temperatuur en vocht duurt het enkele maanden tot twee jaar tot het hele hoopje volledig is gecomposteerd. De compost die na dit proces overblijft kan worden gebruikt om planten, bomen en andere gewassen mee te bemesten. Urine bevat zelfs bijna evenveel voedingsstoffen als kunstmest en daar gaan allerlei planten en gewassen best wel lekker op. Met de jaarlijkse urine van één persoon kan zelfs 250 kilo aan graan of rijst verbouwd worden. Hoe tof is dat! Wel even opletten welke gewassen je wil bemesten als je medicatie zoals de anticonceptiepil gebruikt. De hormonen die daarin zitten scheiden zich af en komen zo bij de besproeiing van gewassen terecht. Bij eetbare gewassen komen deze hormonen dan in het voedsel terecht en dat wil je natuurlijk niet. Met een composttoilet in je camper krijgen je uitwerpselen dus een tweede leven en dat is natuurlijk hartstikke milieuvriendelijk. Vooral ook omdat er bij een composttoilet geen water nodig is, terwijl gemiddeld thuis zo’n 35 liter schoon water per persoon per dag door het toilet wordt gespoeld.
Goed om eventueel op te letten is dus dat je de urine apart opvangt van de ontlasting als je er eetbare gewassen mee wil bemesten, maar anders is het ook aan te raden om deze twee gescheiden van elkaar op te vangen. Urine bevat namelijk ammoniak en dat zorgt mede voor onaangename geurtjes, zeker wanneer je dat samen opvangt met ontlasting. Daarnaast is urine vochtig waardoor ontlasting veel minder snel uitdroogt. Ook dat zorgt voor onaangename geurtjes. Je kent het misschien wel van hondenpoep wanneer je in de buurt van een grasveldje buiten loopt. Verse hondenpoep kan heel erg stinken, terwijl hondenpoep die er al een tijdje ligt en uitgedroogd is vaak nauwelijks ruikt. Zo is het ook bij ons. Bij een composttoilet (ook wel droogtoilet) genoemd scheid je dus de ontlasting van de urine. Dit wordt meestal gedaan met behulp van een separator. Deze wordt gemonteerd onder de wc-bril met aan de voorzijde een trechter voor het opvangen van de urine in een jerrycan en aan de achterzijde een open ruimte met daaronder een emmer met daarin een vuilniszak met houtzaagsel.
Waar mag je een composttoilet legen?
Met behulp van de separator kun je de urine opvangen in een simpele jerrycan/opvangtank en de ontlasting in een emmer met biologisch afbreekbare zak, waar je na elk toiletbezoek wat houtzaagsel (te koop bij dierenspeciaalzaak of supermarkt op de dierenafdeling) in gooit. Het houtzaagsel onttrekt extra vocht om nare geurtjes te voorkomen en zorgt ervoor dat je het geheel een beetje netjes kan afdekken. Welk houtzaagsel je het beste kan gebruiken voor een composttoilet is persoonlijk. Je kunt gewoon houtzaagsel van de dierenafdeling gebruiken, maar bijvoorbeeld kokosvezel en hennepvezel worden ook veel gebruikt. Het is daarom even uitproberen welk houtzaagsel je zelf het prettigst vindt om te gebruiken. Beide uitwerpselen dienen vervolgens prima als compostmateriaal en kun je dus op een daarvoor bestemde composthoop gooien. Verder kun je de inhoud ook legen op campings en speciale loosplekken voor het toilet, in een hondenpoep afvalvak of anders bij het GFT of restafval. Gooi wc-papier trouwens niet in het composttoilet of maak gebruik van biologisch afbreekbaar wc-papier.
Zelf een composttoilet maken voor in de camper
Nu je weet wat een composttoilet is, hoe het werkt en waar je deze kan legen is het tijd om zelf een composttoilet voor in de camper te maken. Er zijn ook kant-en-klare composttoiletten voor in de camper te koop, maar deze zelf maken is veelal goedkoper en is ook makkelijker omdat je dan zelf de maten van de bekisting kan bepalen. Het kan wel handig zijn om een separator (ook wel urinescheider genoemd) aan te schaffen. Dat maakt het zelf bouwen een stuk makkelijker. Wij hebben gekozen voor een camper composttoilet van Trobolo. Deze is verkrijgbaar als handige set met urinescheider en houten bril, die je kan aanvullen met losse accessoires zoals de opvang emmer, urine tank en spilstop. Dit is handig wanneer je zelf eventueel al wat onderdelen hebt liggen. Heb je bijvoorbeeld al een opvang emmer, urine tank en/of wc bril? Dan kun je dus ook alleen een losse urinescheider of spilstop aanschaffen. Verder heb je alleen wat hout, schroeven en scharnieren nodig voor het maken van de bekisting. Heb je nog het een en ander in de schuur liggen? Dan kost het zelf maken van een camper composttoilet ongeveer tussen de €100 en €250.
Het zelf maken van een composttoilet begint bij het maken van de bekisting. De afmetingen van de bekisting kun je bepalen aan de hand van het formaat van de emmer en jerrycan, en de plek in de camper waar het composttoilet moet komen. Maak de bekisting vervolgens iets breder dan alleen het toilet zodat je wat ruimte overhoudt voor het opbergen van het houtzaagsel. De bekisting maak je vervolgens van 12 mm multiplex planken die je met schroeven aan elkaar vastzet. De deksel laat je nog even los zodat je het gat kan uitzagen voor de separator en eventueel een apart vakje kan maken voor het houtzaagsel. Check voordat je gaat zagen nog wel even goed wat de voor- en achterkant is. Plaats de separator zoveel mogelijk naar één kant, zodat je naast het toilet een bak kan maken voor het houtzaagsel.
Na het uitzagen van het gat kun je de deksel met behulp van twee scharnieren vastzetten aan de bekisting (hetzelfde doe je eventueel met het klepje voor het houtzaagsel). Let ook hier weer goed op wat de voor- en achterkant is zodat je de deksel niet verkeerd om bevestigd. Daarna kan de separator op de deksel worden gelijmd met daarop de houten bril met deksel. Plaats de emmer met biologisch afbreekbare zak achter in de kist en de jerrycan/opvangtank onder de urinescheider, eventueel met spil stop waar deze precies invalt. Zet de emmer en de jerrycan/opvangtank in de kist wel even klem, bijvoorbeeld door deze tussen kleine houten balkes te klemmen die je op de bodem vastzet, zodat het geheel niet gaat schuiven tijdens het rijden. Maak je geen gebruik van de Trobolo spil stop, zorg er dan voor dat je de jerrycan/opvangtank tijdens het rijden dicht kan draaien met een dop. Het composttoilet kun je vervolgens in de camper plaatsen, bijvoorbeeld door deze onder het bed te schuiven of door deze weg te werken in een kastje. Om het schuiven makkelijker te maken is het handig om een setje wieltjes onder de bekisting monteren.
Toch nog last van nare geurtjes?
Heb je ondanks de separator en het houtzaagsel toch nog last van nare geurtjes uit het toilet? Dan heb je nog de optie om een 12V ventilator toe te voegen. Hiermee worden nare geurtjes naar buiten afgevoerd en het zorgt er tevens voor dat vocht nog sneller wordt onttrokken. Wil je geen ventilator of heb je er geen plek voor? Dan kan het helpen om een klein beetje natuurazijn in de opvangtank te doen en een geurblokje in de bekisting te leggen. Sowieso is het zonder ventilator beter om het composttoilet zo vaak mogelijk te legen.
Dit artikel bevat een gesponsorde link. Lees hier meer over in de disclaimer.