Zweden staat bekend om de hoge levenskwaliteit, de rust en natuur. Jaarlijks trekken er dan ook steeds meer mensen naar het hoge noorden. Sommigen om er definitief te gaan wonen, anderen om er een vakantiehuis te kopen. Hoe dan ook, het kopen van een huis in Zweden is een groot avontuur. Maar het hele proces begint natuurlijk bij het zoeken naar de ideale woning. Maar in welke regio ga je zoeken? Zweden is namelijk erg groot. In deze blog deel ik daarom wat tips die je kunnen helpen met het kiezen van een regio om te gaan zoeken.
Waar is het mooi wonen in Zweden?
Zweden is een groot land. Met name de lengte van het land, uitgestrekt van het zuiden dat grenst aan Denemarken tot het hoge noorden gelegen boven de poolcirkel, zorgt voor een grote variatie aan landschappen en klimaatverschillen. Wat dat betreft heeft elke regio zo zijn eigen charme en is het eigenlijk overal wel mooi wonen in Zweden. Maar naast het landschap en het klimaat zijn er mogelijk ook andere zaken die de keuze voor een bepaalde regio beïnvloeden. Want ben je op zoek naar een leuk zomerhuisje of wil je een vakantiehuis dat ook voor de winter geschikt is? En ga je er alleen een paar weken per jaar op vakantie of verblijf je er meerdere maanden of kies je er zelfs voor om te emigreren? Dit heeft logischerwijs invloed op de regio waar je wilt gaan zoeken. Zo wil je bij een emigratie waarschijnlijk ook kijken naar de werkgelegenheid in de buurt of bijvoorbeeld de afstand naar school voor de kinderen als je die hebt.
Hoewel een afgelegen Zweeds huisje in het bos dus heel verleidelijk is, is het goed om eerst na te denken over jouw reden om in Zweden een (vakantie)huis te kopen en wat daarbij belangrijk is. Denk daarbij dus aan werk en eventueel de afstand naar school voor de kinderen, maar ook aan andere praktische en sociale voorzieningen zoals een huisarts/ziekenhuis, autogarage, bouwmarkt of een leuke stad in de buurt. Vergeet ook niet dat een ‘echt’ huis iets anders is dan een vakantiewoning. Die laatste zijn doorgaans namelijk niet goed geïsoleerd, hebben beperkt toegang tot (warm) water, hebben vaak alleen een houtkachel als verwarmingsbron en zijn in de winter soms niet toegankelijk omdat de weg ernaartoe niet wordt geveegd. Of je nu dus een vakantiehuis zoekt of een huis voor permanente bewoning, bedenk van tevoren goed wat voor jou belangrijk is en waar je op moet letten bij de zoektocht naar jouw ideale huis. Het is namelijk bijna overal mooi wonen in Zweden en makelaars zijn goed om op foto’s en in hun advertenties het allemaal wat mooier te maken dan het vaak is.
Afijn 🙂 Hieronder geef ik per deel in Zweden wat tips m.b.t. ligging, landschap, klimaat en voorzieningen.
Zuid-Zweden
Het klimaat in het zuiden is relatief mild in vergelijking met andere delen van Zweden. Door de zuidelijke ligging en de nabijgelegen Oost- en Noordzee zijn de winters hier een stuk minder streng dan in de regio’s daarboven. Temperaturen in de winter liggen hier doorgaans rond of net onder het vriespunt, terwijl de zomers gematigd warm zijn met temperaturen rond de 20-25°C. Aan de oostkant is het over algemeen wat aangenamer dan aan de westkant. Dit komt door de Noordzee die in het westen voor wat meer wisselvalligheid en frissere temperaturen zorgt. Verder bestaat het landschap in het zuiden uit glooiende heuvels, een kustlijn met zandstranden, pittoreske vissersdorpjes en vruchtbare landbouwgrond. Bovendien bevinden de grote steden zich vooral in het zuiden van Zweden. Denk aan Malmö, Göteborg en natuurlijk de hoofdstad Stockholm. De huizen zijn in de zuidelijke regio’s daarom een stuk duurder, maar hier heb je dan ook alle voordelen van de ‘drukte’. Denk aan meer kans op werk, meer sociale voorzieningen in de buurt en meer vermaak (zoals winkels, musea, horeca etc.) in de omgeving.
Midden-Zweden
Zoek je meer rust en natuur, maar wil je niet per se heel afgelegen wonen of langdurig strenge winters meemaken, dan zit je in midden-Zweden goed. Met onder andere populaire provincies als Dalarna wordt dit gebied gekenmerkt door een groot aantal meren, bossen en een mix van stedelijke en landelijke omgevingen. De seizoenen zijn hier iets meer uitgesproken, met duidelijk vier seizoenen (met in de winter sneeuw, de lente waarop alles in bloei komt, een zomer vol groen en een kleurrijke herfst). Dit in tegenstelling tot het zuiden wat minder sneeuwzeker is (of in ieder geval niet aan één stuk door) of het noorden waar de lente en herfst héél erg kort zijn. Verder is deze regio ideaal voor buitenactiviteiten zoals wandelen, skiën, vissen, kajakken en kamperen. Bovendien vind je er veel cultuur. Denk aan de Dalarnapaardjes en de Falun kopermijn, maar ook steden en dorpen als Karlstad en Uppsala bieden veel culturele activiteiten, en tegelijkertijd de nabijheid van de natuur. De regio’s in dit gebied zijn erg populair en daardoor is het ook hier niet altijd even makkelijk om een huis te vinden. Zowel Nederlanders, maar bijvoorbeeld ook Duitsers trekken namelijk al snel naar deze regio’s. Ze vinden hier tenslotte rust en natuur, maar ook nog een stukje levendigheid, cultuur en een niet al te extreem klimaat. Bovendien is het voor mensen die op zoek zijn naar een vakantiewoning niet al te ver rijden van huis.
Noord-Zweden
Het noorden van Zweden begint ongeveer op de lijn rondom de steden Östersund en Sundsvall. Het gebied vanaf hier staat bekend om zijn wilde, afgelegen landschappen, de extreme winters die soms wel ruim een half jaar kunnen duren, het noorderlicht en natuurlijk de Sami en hun rendieren. Verder zijn dit ook de regio’s waar je kan genieten van de poolnacht (waarbij de zon gedurende een etmaal niet boven de horizon uitkomt) en middernachtzon (waarbij de zon gedurende een etmaal niet onder de horizon uitkomt). Door dit verschijnsel kennen de noordelijke regio’s niet echt een duidelijk lente- en herfstseizoen en anders zijn deze maar erg kort. Toch zijn er in de noordelijke regio’s nog veel verschillen wat betreft natuur, het klimaat en cultuur. Zo kent het begin van het noorden koude winters met veel sneeuw, maar heb je hier ook nog best aardige zomers. Bovendien vind je hier veel bebost gebied en nog enkele grote steden als Östersund en Sundsvall. Dit terwijl de meest noordelijke gebieden, zoals Lapland, veel meer bestaan uit toendra’s, lange en soms extreem koude winters kent en warme dagen in de zomer vooral incidenteel zijn. Daarnaast is er in Noord-Zweden ook minder werk te vinden en is mogelijk de afstand naar bepaalde voorzieningen ook groter. Wel zijn de huizen in het noorden doorgaans een stuk goedkoper vergeleken met het zuiden van Zweden en liggen ze vaker mooi in of dichtbij de natuur. Dit betekent echter niet per se dat het ook makkelijk is om een huis te vinden. Want er zijn misschien minder geïnteresseerden voor deze regio’s, maar er zijn ook minder huizen beschikbaar.
Waar ‘wonen’ wij in Zweden?
Wij wonen officieel in Nederland, maar verblijven ongeveer de helft van het jaar in Zweden, bij voorkeur in de winter en de zomer. Dit is voor ons ook de reden geweest dat we zijn gaan zoeken naar een huis geschikt voor permanente bewoning in plaats van een vakantiehuis. Zo wisten we zeker dat het huis meer ‘winterproof’ is. Bovendien is Zweden met een verblijf van ongeveer een half jaar per jaar veel meer voor ons dan alleen een vakantieadres. Wat betreft regio waren we vooral op zoek naar een plek rondom de lijn Åre, Östersund en Sundsvall. Dat mocht ook iets zuidelijker of noordelijker zijn, maar Jämtland en het begin van het noorden is wel een omgeving die ons erg trekt. We wilden namelijk graag echte winters met veel sneeuw, maar in de zomer ook nog wel regelmatig kans op een beetje mooi weer. Bovendien vinden we de natuur in deze omgeving mooier dan in het uiterste noorden, waar de bossen meer overgaan in toendragebied. En dat er steden als Östersund en Sundsvall in de buurt liggen is natuurlijk ook mooi meegenomen.
Verder zochten we vooral rust, ruimte en natuur. Dat vonden we uiteindelijk bij een huis ongeveer een uur ten noordwesten van Sundsvall. Het huis ligt redelijk afgelegen met o.a. de dichtstbijzijnde supermarkt op een half uur rijden afstand. Voor ons is dat (vooralsnog) geen probleem, maar als je definitief emigreert kan ik me voorstellen dat een huis op zo’n afgelegen plek niet ideaal is. Niels mag van zijn Nederlandse werkgever echter remote vanuit het buitenland werken en ik werk als zelfstandig outdoor- en documentaire fotograaf. Wij hoeven daardoor geen rekening te houden met afstanden m.b.t. werk. Ondanks de afgelegen plek hebben we namelijk wel glasvezelinternet, waardoor we online ons werk kunnen blijven doen.