Het kopen van een huis in Zweden is al spannend genoeg, maar extra spannend bij het koopproces in Zweden is het bieden op een huis. Het systeem in Zweden wijkt namelijk af van dat van ons en zorgt regelmatig voor teleurstellingen. Want soms denk je een huis gekocht te hebben en blijkt dat ineens toch niet zo te zijn. In deze blog leg ik daarom uit hoe het biedingsproces in Zweden precies werkt en hoe je daar het beste mee om kan gaan.
Voorbereiden en bezichtigen
In Zweden zijn er meestal vaste kijkdagen die door de makelaar georganiseerd worden. Geïnteresseerden kunnen de woning dan bekijken en krijgen de gelegenheid om direct vragen te stellen. Sommige makelaars bieden ook de mogelijkheid om zo’n kijkdag online te volgen. Dit is echter niet aan te raden omdat je niet zelf in de gelegenheid bent om goed naar de details te kijken. Breng daarom pas een bod uit als je het betreffende huis goed hebt bezichtigd en oprecht geïnteresseerd bent om het te kopen. Zorg er verder voor dat je zeker weet wat je maximaal kan kopen of hypotheken. Een bod in Zweden is weliswaar niet bindend, maar het koopproces kan soms snel gaan en dan is het wel zo prettig om van tevoren te weten hoe je het kopen van een huis in Zweden financieel gaat regelen.
Het biedingsproces: hoe werkt bieden op een huis in Zweden?
Na het bezichtigen van een huis kan het bieden beginnen. Deze biedingen worden per mail of sms doorgegeven aan de makelaar, die het bod vervolgens zowel met de verkoper als alle andere bieders communiceert. Ook online via de website van de makelaar is het biedingsproces vaak te volgen, inclusief de bieders en welke biedingen ze hebben gedaan. Uiteraard blijven de bieders wel anoniem en worden deze weergegeven als bieder 1, bieder 2 enzovoort. Geïnteresseerden in het huis die nog niet mee bieden kunnen zo het biedproces volgen en inspringen om mee te doen zolang het huis nog niet is verkocht. Dit openbare biedingssysteem maakt het biedingsproces erg transparant. Iedereen kan tenslotte zien wat het huidige hoogste bod is. Tegelijkertijd ben je bij een biedingsoorlog sneller geneigd om over je grens heen te gaan, zeker als er steeds met relatief kleine bedragen wordt overboden. Het is verleidelijk om ook steeds weer een stapje verder te gaan, tot je uiteindelijk misschien meer geld hebt uitgegeven dan je oorspronkelijk had bedacht. Het biedingsproces in Zweden heeft wat dat betreft dus zowel voor- als nadelen.
Bod geaccepteerd, maar juich nog niet te vroeg
Goed om te weten is dat een bod niet bindend is, ook niet als de verkoper jouw bod heeft geaccepteerd. Dit betekent dat zowel jij als de verkoper op elk moment kan besluiten om van de koop af te zien of het huis aan een andere bieder te verkopen. Dit kan ook aan een bieder zijn die niet het hoogste bod heeft gedaan. De Zweden verkopen hun huis namelijk ook regelmatig op basis van gunnen. Ze gunnen het bijvoorbeeld liever aan een jong stel of jong gezin, mensen die wat kunnen bijdragen aan de kommun of mensen die emigreren of langere tijd in Zweden verblijven in plaats van aan iemand die er slechts een paar weken per jaar komt of het huis misschien zelfs wil verhuren als investering. Een huis in Zweden is pas echt van jou als het koopcontract door beide partijen is ondertekend én de aanbetaling voor het huis is gedaan. Tot die tijd kan er dus nog van alles gebeuren en dat gebeurt helaas ook regelmatig. Zo dachten mensen een huis in Zweden gekocht te hebben nadat hun bod was geaccepteerd om niet veel later te horen dat het huis toch naar een andere bieder is gegaan.
Ons was dit ook bijna overkomen. Ons bod werd geaccepteerd, waarna de makelaar bezig was het koopcontract op te stellen en we contact hadden over het maken van een afspraak voor de inspectie. Vervolgens kregen we te horen dat een nieuwe bieder zich had gemeld die 10.000 kronen meer had geboden. Gelukkig hadden we best wat speling en is 10.000 kronen niet heel veel geld als het gaat om het kopen van een huis. We deden dus een nieuw en hoger bod, waarna de ander maar liefst 8 keer opnieuw 10.000 kronen er bovenop deed. Daarna hadden we onze grens bereikt en deden we ons laatste bod. Daar gaat ons droomhuis, dachten we, want die ander zou vast weer 10.000 kronen er bovenop doen. Tot we ineens een bericht terugkregen dat de verkoper het bieden stop heeft gezet en met ons verder wilde! We konden het niet geloven, maar het bleek toch echt zo te zijn. Intens blij waren we, maar regelmatig loopt dit dus ook anders af en is het een grote teleurstelling. Dat hoort er helaas soms ook bij. Het is daarom aan te raden om je niet op één huis te focussen, maar ook verder te kijken naar andere huizen.
NOTE* Het biedingssysteem in Zweden brengt het risico met zich mee dat er nepbiedingen worden gedaan om de prijs op te drijven. De kans dat de makelaar dit zelf doet is echter klein. Hoewel ze vaak een percentage ontvangen van de koopsom (en dus baat hebben bij een hoger bod) werkt een makelaar zowel voor de verkoper als de koper en is dus onpartijdig. Bovendien werken ze met een vergunning van de Fastighetsmäklarinspectionen (de Zweedse vastgoedinspectie) en raken die mogelijk kwijt als ze misbruik maken van hun functie. De kans is groter dat bekenden van de verkoper meebieden om de prijs op te drijven. Een bod is tenslotte niet bindend, maar meebieden kan andere bieders opjagen om ook hoger te bieden. Ook dit is echter niet gebruikelijk. De Zweden zijn over het algemeen beleefde mensen en zoals gezegd verkopen de Zweden hun huis ook regelmatig aan een bieder op basis van gunnen en niet per se aan de hoogste bieder. Bovendien kun je na de aankoop bij de makelaar om een biedingslijst vragen. Hierin staan alle bieders en hun biedingen, inclusief hun contactgegevens. Hoewel je dit pas kan checken na de aankoop van het huis, kun je wel controleren of er sprake is geweest van verdacht gedrag (bijvoorbeeld dezelfde familienaam als de verkoper) en dit eventueel als klacht indienen bij de Zweedse vastgoedinspectie omdat de makelaar dit toegestaan heeft.
Tips voor het bieden op een huis in Zweden
Om de kans op een teleurstelling te verkleinen zijn er aantal dingen die je kan doen bij het bieden op een huis in Zweden. Hieronder zet ik ze voor je op een rij:
1. Bepaal van tevoren wat je maximaal kan en wil betalen
Zorg dat je van tevoren weet wat je maximaal kan betalen, maar bepaal ook van tevoren wat je maximaal wil betalen voor een huis. Het ene huis is namelijk het andere niet. Zo moet je misschien nog wat klussen aan het ene huis, terwijl het andere al helemaal af en instap klaar is. Met een vast afgesproken maximaal bod weet je hoe ver je kan gaan en voorkom je dat je gaat handelen op basis van emotie.
2. Wees bereid om snel te handelen
Zoals je hebt kunnen lezen is een huis pas echt van jou als beide partijen het koopcontract hebben ondertekend en de aanbetaling is gedaan. Als je bod wordt geaccepteerd kan het dus lonen om snel te handelen. Zo verklein je de kans dat bijvoorbeeld ineens een nieuwe bieder zich meldt. Zorg er echter wel voor dat je klaar bent om snel te handelen. Bekijk dus eerst het huis goed, overleg met je gezin en spreek van tevoren een maximaal bedrag af. Zo weet je waar je aan toe bent en kun je snel schakelen.
3. Toon interesse en vertel wat over jezelf aan de makelaar
Hoewel je bij een bezichtiging waarschijnlijk niet de huidige bewoners zal ontmoeten, kan het wel lonen om bij de makelaar meer te vertellen over je gezinssituatie, je plannen met het huis/in Zweden of wat je kan bijdragen aan de omgeving en kommun. Doe dit uiteraard zonder te overdrijven, maar omdat een huis ook vaak wordt verkocht op basis van gunnen, kan het zeker helpen als de makelaar wat meer over jou kan vertellen aan de verkoper. Deze heeft dan een beter beeld van jou waardoor je mogelijk een hogere gunfactor hebt.