Tussenstop in Singapore

Wander Rebel journaal – April 2018
1 mei 2018
Zeilen Whitsundays
BACKPACK VIDEO: 5 maanden reizen | 5 landen
11 mei 2018

Tussenstop in Singapore

Skyline van Singapore

Met een oppervlakte van 716 vierkante kilometer is Singapore maar een klein landje. Met alle wolkenkrabbers en moderne infrastructuur voelt het dan ook meer aan als een grote stad. Dat komt goed uit, want binnen enkele dagen is een rondje Singapore wel gemaakt. Perfect dus voor een tussenstop richting Azië of Oceanië!

Verleng die tussenstop dan ook met twee à drie dagen om de definitieve eindbestemming af te wisselen met een korte stedentrip in Singapore. Die paar dagen zijn genoeg om het overgrote deel af te kunnen vinken.

Modern Zuidoost-Azië

Singapore wordt ook wel het moderne Zuidoost-Azië genoemd. Het land lijkt alles prima op orde te hebben. De regels en de infrastructuur, maar vooral ook economisch waardoor het land een moderne status heeft vergeleken met veel andere landen binnen Zuidoost-Azië. Het contrast met andere toeristische plekken zoals Thailand is dan ook groot.

Skyline van Singapore

Deze moderne en economische status heeft het land o.a. te danken aan de Nederlander Albert Winsemius. In de jaren ’60 werd hij door de Verenigde Naties naar Singapore gestuurd om de regering van economisch advies te voorzien. Dat advies werd ter harte genomen door de premier van Singapore die zich ging richten op samenwerkingen met multinationals en het rijke westen in plaats van met directe buurlanden. Door de ligging is Singapore immers een belangrijke handelspost tussen Azië en het westen. Tegelijkertijd werden de touwtjes op juridisch gebied strak gehouden. Hard werken werd beloond, het eigendom goed bewaakt en corruptie en criminaliteit zwaar gestraft.

Met een ideale ligging en het juridisch en economisch op orde hebben, mag Singapore zich tot een van de meest welvarende landen ter wereld rekenen. Dat is terug te zien in de keurige infrastructuur, moderne hoogbouw en futuristische parken.

Multiculturele wijken

Gelukkig is Singapore meer dan alleen een moderne stad. Zo bestaat de bevolking uit een mengelmoes van verschillende Aziatische afkomsten die zich bij gelijkgestemden hebben gevoegd in de culturele wijken.

De échte Singaporees bestaat dus niet, al zijn er wel de Maleiers die als de oorspronkelijke bewoners van Zuidoost-Azië worden gezien. Zij zijn echter in de minderheid, want de inwoners van Singapore worden met zo’n driekwart vertegenwoordigd door de Chinezen. De rest is Maleiers, Indiër of afkomstig van elders. Singapore is dus vooral een Aziatische multiculturele samenleving, maar door de vele handel zijn er ook veel westerse expats te vinden. In Singapore is immers veel geld te verdienen.

Als toerist is deze multiculturele samenleving een feestje. Zo hebben de bevolkingsgroepen ieder een eigen wijk waar men zich even waant in een ander land. Zo mag Chinatown natuurlijk niet ontbreken, maar zijn er ook wijken met Indische, Engelse en Arabische invloeden. Genoeg om even onder te dompelen in andere culturen. Met alles erop en eraan: van lokale architectuur tot typische souvenirs en de internationale keuken.

Chinatown Singapore

Singapore is duur en gratis

Wij Nederlanders zijn gewend om op reis vaak goedkoper uit te zijn dan thuis. Dat gaat hier helaas niet op. Door de sterke economische positie van Singapore is de welvaart meer dan goed te noemen. Dat is terug te zien in de lokale dollarkoers en daarom is een stedentrip Singapore duurder dan men misschien zou willen. Maar goed dus dat een kort bezoek voldoende is om alle highlights te zien.

Accommodaties, vervoer, eten en drinken. Alles is relatief prijzig, maar veel bezienswaardigheden zijn gratis te bezoeken en dat mogen we dan weer een geluk bij een ongeluk noemen.

#1 Marina Bay
Een van de meest bezochte en gefotografeerde plekken in Singapore is Marina Bay. Bekend van het hypermoderne Marina Bay Sands hotel inclusief infinity pool op het dak, het Merlion Beeld, de Helix Bridge en natuurlijk de skyline van de stad. Ga bij voorkeur als de avond valt, dan is dit deel met alle verlichting een magische plek om rond te lopen.
Marina Bay Sands Singapore

#2 Gardens by the Bay
Praktisch om de hoek van het beroemde hotel liggen de Gardens by the Bay. Een futuristisch bos met hoge metalen bomen die in de avond sprookjesachtig worden verlicht. Het is een van de twee botanische tuinen die bij moet dragen aan de strategie om tuinstad Singapore te transformeren naar een stad in een tuin.
Gardens By The Bay Singpore

#3 Culturele wijken
Ze werden eerder al even genoemd, maar de culturele wijken van Singapore zijn een feestje om doorheen te slenteren. Door alle tempels, winkels en internationale eetstalletjes waant men zich even in andere culturele sferen. Ben getuige van een gebed binnen een Chinese tempel, koop een oosters tapijt in Kampong Glam, winkel er op los in Colonial District en geniet van het kleurrijke Little India.
Kampong Glam Singapore

#4 Changi Airport
Eenmaal weer op het vliegveld hoeft de Singapore reis nog niet afgelopen te zijn. Changi Airport is namelijk al meerdere keren uitgeroepen tot beste luchthaven van de wereld en alleen daarom al is het de moeite om dit vliegveld apart te benoemen. Met een ruim aanbod aan winkels, een vlindertuin, bioscoop, spa, rooftop zwembad en de gratis wifi is het geen probleem om je hier tijdens het wachten op een vlucht te vermaken.


Heb jij al eens een tussenstop in Singapore gemaakt op weg naar een andere bestemming?

Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar mooie bestemmingen, andere culturen en interessante verhalen. Op WanderRebel.com deel ik mijn ervaringen met de reisliefhebber, maar ook met de thuisblijver die liever meereist vanachter het beeldscherm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *