Scooter huren in Thailand

Tempels & boeddha's Ayutthaya
Tempels & Boeddha’s Ayutthaya
24 maart 2016
huskysafari Lapland
Reisverslag: Husky safari Lapland
31 maart 2016

Scooter huren in Thailand

Scooter huren in Thailand

Een scooter huren in Thailand is dé manier om het land in alle vrijheid te ontdekken. Het vervoer is snel, behendig en je kan je eigen route en tempo bepalen. Ook is dit vervoersmiddel goedkoop. Voor 150 tot 250 baht per 24 uur kun je al een scooter huren in Thailand.

Echter zijn er wel wat punten waar je op moet letten bij een scooter huren in Thailand. Ik zet ze voor je op een rij.

#1 Scooter huren in Thailand = motor huren

Een scooter huren in Thailand is officieel een motor huren. Omdat je eigenlijk een motor huurt dien je in het bezit te zijn van een motorrijbewijs. Ook in Thailand geldt deze regel. Mocht je worden aangehouden zonder in het bezit te zijn van een motorrijbewijs, dan riskeer je een boete van zo’n 400 baht.

Onze ervaring is dat de politie hier niet heel streng op controleert. Er huren en rijden wel honderden toeristen, misschien wel duizenden per dag zo’n scooter in Thailand, waarvan merendeels geen motorrijbewijs heeft.

Wil je ondanks dat je geen motorrijbewijs hebt toch een scooter huren in Thailand? Let dan op het volgende:

 • Draag altijd een helm. Het is ten eerste voor je eigen veiligheid en het is verplicht. De politie controleert hier streng op bij toeristen.
 • Huur altijd een kleine scooter in Thailand. Je hebt de scooter dan beter onder controle als je nog geen ervaring hebt met motorrijden. Een kleine scooter huren in Thailand kan rond de 125 cc.
 • Officieel ben je zonder motorrijbewijs niet verzekerd indien je schade rijdt of een ongeluk veroorzaakt. Doe geen gekke dingen en pas je rijstijl hierop aan en informeer tevens bij je verzekering hoe het zit met schade in welke vorm dan ook.

Scooter huren in Thailand

#2 Internationaal rijbewijs Thailand

Een internationaal rijbewijs is verplicht wanneer je een scooter wilt huren in Thailand. Zonder internationaal rijbewijs, ook met motorrijbewijs, ben je niet gerechtigd om in Thailand te rijden. Een internationaal rijbewijs kun je aanvragen bij de ANWB en is 1 jaar geldig.

#3 Paspoort afgeven

Het is heel gebruikelijk dat ze om je paspoort vragen wanneer je een scooter gaat huren in Thailand. Ik moet eerlijk zeggen dat wij met een beetje tegenzin ook onze paspoorten hebben afgegeven. Dom, maar gelukkig is er niks fout gegaan in tegenstelling tot veel verhalen van anderen. Zo zijn er verhalen dat toeristen een scooter huren in Thailand en de verhuurder bij het inleveren je paspoort achterhoudt. Ze beweren dat je schade hebt gereden en moet betalen. Tot die tijd krijg je niet je paspoort terug.

Probeer daarom altijd een scooter te huren in Thailand met een kopie van je paspoort of anders een OV chipkaart, studentenkaart of iets anders waar een foto van je op staat. Noem het je Nederlandse ID kaart en ze zijn waarschijnlijk tevreden. Gaan ze nog steeds niet akkoord, probeer het dan door meer borg te betalen. Mochten er problemen ontstaan dan ben je volgens mij liever je geld kwijt dan je paspoort.

#4 Huurcontract

Toen wij de eerste keer een scooter gingen huren in Thailand hebben we helemaal geen contract of iets dergelijks gezien. Opnieuw heeft dit gelukkig voor geen problemen gezorgd (lucky us), maar heel slim is het natuurlijk niet. Vraag daarom altijd om een huurcontract wanneer je een scooter gaat huren in Thailand dat behalve in het Thais, ook in het Engels is opgesteld. Lees goed de voorwaarden en vraag naar de bedragen indien er schade wordt gereden.

Een slimme zet is om in het bijzijn van de verhuurder met je telefoon wat foto’s te maken van de schade die al op de scooter aanwezig is (hebben wij bij volgende keren ook gedaan). Zo weet de verhuurder dat hij je niet zomaar op kan lichten met een rekening wanneer je de scooter terugbrengt. Mocht je wel schade rijden, dan kun je met de foto’s altijd bewijzen welke schade er al zat en voor welke schade jij wel verantwoordelijk bent.

Krijg je toch onenigheid met de verhuurder en moet de politie er aan te pas komen? Bel dan altijd de toeristenpolitie via 1155. De gewone politie in Thailand is corrupt en zal jou altijd als schuldige aanwijzen.

#5 Verkeersregels
 • In Thailand rijden ze aan de linkerkant
 • Bestuurders op de hoofdweg, van links en op een rotonde hebben voorrang
 • Inhalen doet men rechts, tenzij er meer dan twee rijstroken zijn. Dan mag je aan beide kanten inhalen.
 • Bij het inhalen wordt er geregeld getoeterd. Dit doen ze om je te laten weten dat ze gaan inhalen.
 • Ook bij onoverzichtelijke bochten hoor je te toeteren. Aan de andere kant van de bocht weet men dan dat er verkeer aankomt.
 • Alcohol in het verkeer is verboden.

 

#6 Thailand heeft een van de meeste verkeersdoden

Bij punt 5 heb ik al wat verkeersregels genoemd die wat afwijken van die van ons. Goed om te weten is dat deze door de Thai zelf niet allemaal even netjes worden nageleefd. Zeker in de grotere steden en voornamelijk in Bangkok is dit het geval.

Het resultaat is dat Thailand al jaren in de top staat van de meeste verkeersdoden in de wereld. Bijna driekwart van alle verkeersdoden zijn scooterrijders. Laat het je niet bang maken om een scooter te huren in Thailand, maar wel alert. De meeste doden vallen door roekeloos rijgedrag, alcohol en het niet dragen van een helm. 3 punten waar jij in ieder geval al iets mee kan.

Dat neemt niet weg dat je risico loopt. Behalve de eerder genoemde 3 punten is het daarom ook zeker een aanrader om alleen op relatief veilige plekken een scooter te huren in Thailand. Bangkok bijvoorbeeld is mega druk en chaotisch. Wees verstandig en stap hier niet op de scooter. Ayutthaya, Chiang Mai, Pai en de eilanden zijn betere opties. Alles is veel rustiger, overzichtelijker en ook de regels worden hier beter nageleefd.

Een scooter huren in Thailand? Let ook op:

 • Zwerfhonden die plots de straat oversteken.
 • Stem je snelheid af aan het wegdek en de drukte.
 • De kwaliteit van het wegdek. Zo was bij ons het wegdek op Koh Samui erg goed, maar werden we gewaarschuwd op Koh Tao. Dat was ook te zien. Het wegdek zat vol met scheuren en gaten. En noem het toeval of niet, het aantal toeristen met verband om en grote schaafplekken kwamen we meerdere keren per dag tegen.

Scooter huren Thailand

En als laatste tip, rij gewoon voorzichtig. Het klinkt cliché, maar het is echt zo. Drink niet, draag een helm, rij met gepaste snelheid en let goed op de weg en andere voertuigen op de weg. Dan kun je relatief veilig een scooter huren in Thailand.

Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar mooie bestemmingen, andere culturen en interessante verhalen. Op WanderRebel.com deel ik mijn ervaringen met de reisliefhebber, maar ook met de thuisblijver die liever meereist vanachter het beeldscherm.

2 Comments

 1. AutoRoadShow schreef:

  Altijd van te voren even kijken of er geen schade aan het voertuig is, anders breng je hem terug met de schade die er al van te voren op zat en beweren de verhuurders dat jij dit gedaan hebt, en dat word betalen..

  Groet, Lucien

 2. Cat schreef:

  Ik raad het gebruik van dergelijke helmen af. Veel hoofdletsel, omdat zo’n helm bijna altijd van het hoofd vliegt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *