Palmolieverbod voor biobrandstof geeft Borneo wat lucht

Nationaal Schapenmuseum Masterton
Nieuw-Zeeland: het land met meer schapen dan mensen
12 december 2017
Okinawa Levontin
Vegan op reis: Tel Aviv
19 december 2017

Palmolieverbod voor biobrandstof geeft Borneo wat lucht

Palmolieverbod biobrandstof

Borneo staat bekend om de indrukwekkende jungle en een met uitsterven bedreigde populatie wilde orang-oetans. Borneo is tevens de plek waar we palmolie vandaan halen voor het produceren van voedsel en biobrandstof, precies de reden waarom de orang-oetan nu met uitsterven wordt bedreigd…

Palmolie is olie uit de palmvrucht die groeit aan de oliepalm. Indonesië en Maleisië zijn met zo’n 85% van de wereldproductie van palmolie hofleverancier en vooral het eiland Borneo ligt vol met miljoenen hectare aan plantages om de wereld te kunnen voorzien van deze oliesoort. Het wordt onder andere toegepast binnen ons voedsel en in biobrandstof. Het woordje bio toevoegen aan een product geeft doorgaans een positief imago, maar dat is in dit geval erg misleidend.

Van fossiele energie over op biobrandstof

Biobrandstof is een verzamelnaam voor alle soorten brandstoffen die worden gemaakt uit biomassa (plantaardig en dierlijk materiaal). Fossiele brandstoffen raken een keer op en Nederland is samen met veel anderen afhankelijk van landen die toegang hebben tot het winnen van deze fossiele energiebronnen. In de toekomst zullen deze energiebronnen daarom aanzienlijk in prijs toenemen en uiteindelijk opraken. Daarom moeten we op zoek naar een alternatief en biobrandstof lijkt een welkome opvolger te zijn.

De opbrengst per hectare van palmolie is vele malen hoger dan die van andere oliesoorten. Dat maakt palmolie een van de goedkoopste plantaardige oliesoorten die er is, met als gevolg dat de behoefte naar dit product alleen maar toeneemt. Ook in biobrandstof is het een geliefd product en omdat de vraag naar biobrandstof toeneemt neemt automatisch ook de vraag naar palmolie verder toe.

Ontbossing Borneo en gevolgen voor mens, dier & milieu

Die miljoenen hectare aan grond voor palmolieplantages liggen niet voor het oprapen. Daar worden op grote schaal tropische regenwouden voor gekapt met alle gevolgen van dien. Zo was Borneo ooit volledig bedekt met een van de oudste tropische regenwouden ter wereld van meer dan 130 miljoen jaar oud, maar vandaag de dag is een groot deel gekapt of platgebrand. Deels voor de houtkap, deels voor de palmolie. In Indonesië ligt zo’n 70% van alle palmolieplantages op oude grond van tropisch regenwoud.


In deze video die ik vond gaat acteur Harrison Ford naar Indonesië om met eigen ogen te zien wat de palmolie-industrie is en aanricht. Hij brengt ook een bezoekje aan de Ministry of Forestry om te vragen waarom er niks tegen wordt gedaan.

Dat is een groot verlies voor moeder natuur, maar met het verlies van grote delen tropisch regenwoud verliezen we meer dan alleen voetbalvelden aan bomen. Ook het woongebied van inheemse stammen en wilde dieren gaat verloren. Het is de reden waarom de orang-oetan een bedreigde status heeft gekregen, maar ook de Nevelpanter, Sumatraanse neushoorn en Aziatische olifant hebben het moeilijk.

Daarnaast moeten we de lokale bevolking niet vergeten. Grote velden aan tropisch regenwoud worden in brand gezet om ruimte te maken voor palmolieplantages. Omliggende gebieden worden daardoor bedekt met een grote rookwolk die slecht is voor de gezondheid en het zicht soms beperkt tot slechts enkele tientallen meters.

Biobrandstof is slechter voor het milieu dan fossiele brandstof

Naast de gevolgen van het verdwijnen van tropisch regenwoud en de bijbehorende biodiversiteit is biobrandstof vervuilender dan fossiele dieselbrandstof. Voorstanders van biobrandstof beweren dat een auto rijdend op biobrandstof minder CO2-uitstoot dan een auto rijdend op diesel.

Dat klopt. Wat echter achterwege wordt gelaten is dat bij het winnen van palmolie veel broeikasgassen vrijkomen. Bij het platbranden van miljoenen hectare aan bomen komt een enorme hoeveelheid CO2 vrij, terwijl het behoud van deze bomen er juist voor zorgt dat zij een deel van onze CO2-uitstoot opnemen.

Biobrandstof is dus zo ‘schoon’ nog niet… Het is zelfs drie keer meer vervuilend dan fossiele diesel.

Palmolieverbod voor biobrandstof

Gelukkig is er ook goed nieuws te melden. Staatssecretaris Van Veldhoven heeft aangegeven zich binnen Europa in te zetten voor een verbod van soja en palmolie in de tank. En dat is hoognodig want van alle palmolie in Europa wordt 46% gebruikt voor biobrandstof. Hoewel het probleem daarmee nog lang niet is opgelost, krijgt Borneo toch weer een beetje lucht.

Met het verbod zet Nederland een flinke stap in het veelbesproken Klimaatakkoord van Parijs dat in 2015 werd gesloten. Frankrijk ging Nederland al voor en kondigde eerder al een importverbod op soja en palmolie voor biobrandstof aan. Maar ook andere landen lijken langzaam maar zeker mee te gaan, met Noorwegen als absolute koploper. In het Scandinavische land rijden de meeste elektrische auto’s afgezet tegen het aantal inwoners en om dat verder toe te juichen komt er vanaf 2025 zelfs een verbod op de verkoop van nieuwe auto’s en vrachtwagen die rijden op benzine of diesel. Het land lijkt daarmee definitief een toekomst te zien in elektrisch rijden en niet op biobrandstof.

Helaas is het verbod nog niet definitief, maar er is goede hoop. Als ook de andere Europese ministers voor zijn, gaat het soja- en palmolieverbod voor biobrandstof in per 2021.

Aanleiding van het verbod is de petitie Trek de Grens die nog steeds loopt en hier te ondertekenen is.

Bronnen:

Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar mooie bestemmingen, andere culturen en interessante verhalen. Op WanderRebel.com deel ik mijn ervaringen met de reisliefhebber, maar ook met de thuisblijver die liever meereist vanachter het beeldscherm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *