Multicultureel Dubai

Paragliden Queenstown Nieuw-Zeeland
#4 Wereldreisdagboek 2017
14 april 2017
Roys Peak
Route zuidereiland Nieuw-Zeeland
21 april 2017

Multicultureel Dubai

Oud Dubai Al Bastakiya

Kijkend uit het vliegtuigraam zie ik verscholen in een grote zandbak een stad oprijzen met torenhoge moderne wolkenkrabbers. Het is Dubai, misschien wel het meest bekende emiraat van de Verenigde Arabische Emiraten.

Multiculturele samenleving

Met een verblijf in de oude wijk Deira verblijf ik in het authentieke Dubai. Een stukje authenticiteit is er gelukkig nog. Althans een beetje. Maar van locals is eigenlijk geen sprake meer. Van de gehele bevolking in Dubai is namelijk zo’n 85% migrant en dat is duidelijk te zien. Van Pakistanen, Engelsen en Chinezen, tot moslims, boeddhisten en christenen. Van alles zie ik voorbijlopen. Dit is wat we nu een multiculturele samenleving noemen. Veruit de grootste groep migranten zijn Indiërs, zij maken bijna de helft van de totale bevolking uit. In het verleden was Dubai een Engelse kolonie en werd beschouwd als belangrijke handelspost tussen Europa en India, wat het groot aantal Indiaanse migranten verklaard. Zelfs de Indiaanse roepie werd toen de tijd als munteenheid gebruikt.

Oude Dubai

Dubai telt ondertussen zo’n twee miljoen inwoners. Hiertussen leven meer dan 200 verschillende nationaliteiten samen. Het grootste deel, bijna 85%, is migrant, waarvan de meesten in Dubai verblijven als expat. Dubai kent een vrijheid van godsdienst en de groei binnen de zakelijke- en toeristische sector brengt veel nieuwe mensen hiernaartoe. Iedereen leeft in harmonie samen, ongeacht afkomst en geloof. Dat is hoe een multiculturele samenleving hoort te zijn. Misschien iets waar wij in Nederland nog een voorbeeld aan kunnen nemen…

Van olie naar toerisme- en zakenindustrie

Halverwege de jaren 60 werd er aardolie gevonden en niet veel later startte de productie en export ervan. De olie-industrie kwam opgang en het geld stroomde binnen. Iets waar veel Indiërs van mee wilde profiteren en wat een extra grote stroom Indiaanse migranten richting Dubai opgang bracht. De olie raakt echter ook een keer op en Dubai lijkt soms een van de weinige olievinders te zijn die dat inziet en op tijd actie onderneemt. Een deel van de olieopbrengsten werd dan ook, begin jaren 90, geïnvesteerd in de uitbreiding en modernisering van de stad. Tevens werd er geïnvesteerd in het toerisme en de financiële sector om na de oliestop verder te kunnen leven op alternatieve inkomstenbronnen. Dubai werd daarmee niet alleen een olierijk land, maar ook een hotspot voor toeristen die op zoek zijn naar een luxe winterzonbestemming en voor bedrijven die zaken willen doen in het Midden-Oosten. En of dat nog niet genoeg was, investeerde Dubai ook in een grote luchthaven en werd daarmee een van de belangrijkste overstaplocaties tussen Europa, Azië en Oceanië.

Burj Khalifa blauwe uurtje

De olie-industrie en het bouwen van de nieuwe moderne stad bracht veel werkgelegenheid met zich mee. Het grootste deel van de migranten verblijft er dan ook als expat. Veel westerlingen worden door bedrijven uitgezonden om banen in Dubai te vullen waar hoogopgeleide mensen voor nodig zijn. Hoewel we van de multiculturele samenleving in Dubai nog veel kunnen leren, zijn de werkomstandigheden niet overal even goed te noemen. Vooral de laagopgeleide migranten, waaronder veel Indiërs, hebben het te verduren. Er moet vaak fysiek zwaar werk verricht worden onder hoge tijdsdruk en in de zomer hete weersomstandigheden.

De multiculturele samenleving van Dubai kent dan ook twee kanten…

Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar mooie bestemmingen, andere culturen en interessante verhalen. Op WanderRebel.com deel ik mijn ervaringen met de reisliefhebber, maar ook met de thuisblijver die liever meereist vanachter het beeldscherm.

2 Comments

  1. Marcel schreef:

    Mooi en eerlijk artikel. Het is inderdaad niet allemaal rozengeur en maneschijn voor de migranten in Dubaï. We hebben dit zelf ook gezien tijdens ons bezoek aan Dubaï. Ze werken keihard en moeten fysiek zwaar werk verrichten, vaak voor weinig geld.

    • Shamira schreef:

      Ja inderdaad. Multicultureel gezien kunnen we er nog een voorbeeld aangeven, maar de werkomstandigheden zijn soms ontzettend slecht geregeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *