Gekke gewoontes in Thailand en wat vinden zij van ons?

Restaurant Jaanchies Curaçao
Leguaan eten bij restaurant Jaanchies op Curaçao
20 april 2016
Sparen voor een wereldreis
Sparen voor een wereldreis
4 mei 2016

Gekke gewoontes in Thailand en wat vinden zij van ons?

Gekke gewoontes Thailand

Gewoontes in Thailand

Andere culturen dien je te respecteren, maar soms is het bijna onmogelijk om niet vreemd op te kijken. Zo ook in backpackers land nummer één, Thailand. Sommige gewoontes in Thailand zijn best hilarisch of vreemd. Ik zet er drie voor je op een rij.

#1 Lachen bij een ongeluk
Thailand is het land van de glimlach, maar lachen doet de Thai soms letterlijk bij alles. Zelfs bij ongelukken, zoals een valpartij van een scooter, wordt er eerst hardop gelachen. Daar lig je dan opengeritst door het warme en droge asfalt languit op de weg. Dat lachen doen ze gelukkig niet om je uit te lachen, wel omdat ze zich ontzettend ongemakkelijk voelen op zo’n moment.

Een beetje vreemd is het wel…

#2 Een blanke huid is mooi
Waar wij in april met onze witte melkflessen niet kunnen wachten op een beetje zon voor dat bruine kleurtje, wilt de Thai niets liever dan onze witte huid. Zij blijven juist uit de zon om zo wit mogelijk te blijven en sommige locals smeren zelfs allerlei crèmes op om er maar zo wit mogelijk uit te zien.

Omdat veel arme boeren pal in de zon op het land werken, en dus bruiner zijn, wordt een blanke huid gezien alsof je een betere baan hebt. Het staat bij de Thai dus voor rijkdom en een hoge status.

#3 Kent u de weg naar? Yes
Gezichtsverlies wilt de Thai kostte wat het kost voorkomen. Weet je waar dit strand te vinden is? Kan ik in dat restaurant westers eten? We moeten naar dit hotel, weet je de weg? Alles zal de Thai met ja beantwoorden, ook als ze de weg helemaal niet kennen.

Wij Hollanders hebben in de ogen van de Thai ook wat vreemde gewoontes en daar hebben ze misschien best een goed punt…

#1 Klagen, klagen en nog eens klagen
We klagen wat af in Nederland, maar in het buitenland zetten we deze traditie gewoon voort. Het is nooit goed. Zo vinden we het in Thailand te warm, in de hotelkamer met airco weer te koud, is een excursie te duur, willen we eigenlijk toch wat anders boeken en discussiëren we er op los over wie de restaurantrekening dit keer gaat betalen.

Dit is misschien wel onze vreemdste gewoonte volgens de Thai. De Thai klaagt namelijk maar zelden. Ze zijn heel rustig en bescheiden, gaan conflicten uit de weg, lossen zaken netjes op en nemen bijna alles zoals het is. Het maakt niet uit, het is goed zo. Bijna letterlijk het tegenovergestelde van ons..

#2 Kijken, maar niet kopen
Toegegeven, in de toeristische gebieden worden producten als souvenirs en kleding duurder aangeboden dan het waard is. Afdingen is gebruikelijk en wordt ook zeker niet alleen door de Nederlandse toerist gedaan. Dat kan en dat weet de Thai ook.

Echter kunnen veel van onze gierige Hollanders het niet laten om daar ietwat ver in door te schieten. De Thai moet maar akkoord gaan met onze prijs in plaats van gewoon netjes in het midden uit te komen. We kijken, dingen een hoop af en lopen dan weg als de Thaise verkoper niet akkoord gaat.

Dat mag best wat netter toch?

#3 Te bloot naar een Boeddhistische tempel
Veel toeristen die op reis gaan naar Thailand brengen ongetwijfeld een bezoekje aan één of meerdere tempels. Thailand staat er vol mee, maar we lijken nogal eens te vergeten dat er wat regels zijn omtrent het betreden van die tempels. Kleed je niet te bloot (bedek schouders, schoenen in plaats van slippers en een broek tot over de knie) en doe je schoenen uit bij binnenkomst van een tempel.

Echter lopen onze mannen in een korte broek en hemd en wij vrouwen in een leuk topje met een short. Het kan dan ook bloedje heet worden in Thailand, waaronder in de tempelstad Ayutthaya. Zo gek vinden wij onze kledingkeuze dan ook niet en ook de Thai lijkt daar wat meer begrip voor te krijgen. Dat neemt natuurlijk niet weg dat je met deze behoorlijke zomerse en blote outfit zo maar een tempel kan binnenlopen.

Toch doen we het nog steeds ontzettend veel en respecteren we de Thaise cultuur niet. En dat terwijl het zo simpel kan zijn. Draag een T-shirt in plaats van een topje waardoor je schouders bedekt zijn, trek een paar schoenen aan in plaats van je open teenslippers en trek een broek aan tot over de knie. Toch liever je short en topje aan omdat je de hitte niet kan verdragen? Prima, maar loop dan alleen de tempelcomplexen binnen waar aangegeven staat dat het mag. Wil je toch allebei? Neem dan bijvoorbeeld een sjaal mee waarmee je je schouders en benen kunt bedekken.

Ken jij nog aanvullende gekke gewoontes in Thailand?

Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar mooie bestemmingen, andere culturen en interessante verhalen. Op WanderRebel.com deel ik mijn ervaringen met de reisliefhebber, maar ook met de thuisblijver die liever meereist vanachter het beeldscherm.

2 Comments

  1. Leuk om te lezen! Dat van die kleding vind ik altijd heel storend. Ik heb ook het liefst een korte broek aan met een hemdje, maar als ik iets ge bezoeken waarbij dat niet mag / niet gewenst is kleed ik mij bedekter of neem ik in ieder geval iets mee wat ik om me heen kan slaan. Ik heb in Maleisië best vaak mijn lange rok aan getrokken omdat ik me daarin prettiger voelde, omdat de locals (buiten de Chinezen om) ook bedekt zijn.

    • Shamira schreef:

      Eindelijk iemand die het met me eens is haha. Ongelofelijk hoeveel mensen nog op populaire bestemmingen als Thailand nog een tempel binnenlopen met hemdje en korte broek. Een kleine moeite is het inderdaad om even iets mee te nemen om je te bedekken of om uit respect een tempel niet binnen te lopen. Maja wie zijn wij =p

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *