Het gevecht om Jeruzalem

Een nieuwe naam!
2 februari 2018
75 mile beach
Zelf rijden op Fraser Island: de ultieme handleiding
16 februari 2018

Het gevecht om Jeruzalem

Arabisch-Israëlisch conflict

Slechte timing. Precies wanneer president Trump Jeruzalem als hoofdstad van Israël uitroept staan wij op het punt van vertrek naar deze historische plek. Het aankomende weekend voorspelt wat protesten, onenigheden en geweld, maar dat is niet voor het eerst…

Het gevecht om Jeruzalem is niet alleen van deze tijd. Al decennialang is deze historische stad onderwerp van discussie en vechten verschillende partijen om het te claimen. De stad herbergt dan ook een aantal religieuze plekken die belangrijk zijn binnen verschillende geloven.

Historisch en heilig Jeruzalem

De stad Jeruzalem is een van de oudste steden ter wereld en kent een rijke en ingewikkelde geschiedenis. Het oude centrum, gelegen in Oost-Jeruzalem, is een heilige stad voor zowel de Joden, de Christenen als de Moslims.

Dat maakt Jeruzalem een van de heiligste plekken op aarde, maar tegelijkertijd heerst er een constante spanning tussen diverse groepen die de stad willen claimen. Om de verschillen aan te duiden, hieronder een korte omschrijving van de religies en hun toegekende waarde aan de stad Jeruzalem.

Joden & Jeruzalem
Volgens de Hebreeuwse Bijbel is David de tweede koning van het Verenigd Koninkrijk Israël. Hij veroverde Jeruzalem van de Jebusieten en riep het uit tot hoofdstad van zijn koninkrijk. Zijn zoon Salomo, derde koning van het Verenigd Koninkrijk Israël, bouwde er de eerste Joodse tempel waar naar verwoesting een tweede Joodse tempel werd gebouwd.

De westelijke muur, bij ons beter bekend als de Klaagmuur, is de westmuur en het enige overgebleven stuk muur van de tweede Joodse tempel die hier zou hebben gestaan. De Klaagmuur is te vinden in de Joodse wijk in het ommuurde stadscentrum van Jeruzalem. Volgens de Joden ligt in dit gebied het oude Jeruzalem van David en Salomo.

Betekenis Jeruzalem voor Joden

Christenen & Jeruzalem
Jezus van Nazareth heeft zijn laatste jaren in Jeruzalem doorgebracht waar vervolgens de meest belangrijke gebeurtenissen plaatsvonden volgens het Christendom. Zo is het de stad waar Jezus (de zoon van god) is gekruisigd en uit zijn graf weer is herrezen. Na zijn veroordeling zou Jezus met een kruis op zijn rug langs de Via Dolorosa naar de executieplaats Golgotha (schedelplaats) zijn geleid. Hier werd hij gekruisigd en begraven. Op diezelfde plek staat nu de Heilig Grafkerk dat een belangrijke plek is voor de Christenen.

Koning David is ook voor de Christenen een belangrijk historisch figuur. Volgens de evangelie van Lucas (een van de beschrijvingen van het leven van Jezus volgens het Nieuwe Testament) was hij namelijk een voorouder van Jezus.

Betekenis Jeruzalem voor Christenen

Moslims & Jeruzalem
Ook binnen de Islam speelt David, binnen de Islam Dawud, een belangrijke rol. Hij wordt gezien als een profeet en boodschapper die door god werd gezonden. Hij zou de funderingen hebben gelegd voor de Rotskoepel in Jeruzalem. Deze gedenkplaats is gevestigd op de Tempelberg en is de plek waar Abraham zijn zoon Ismaël (stamvader van de Arabieren) moest offeren van god. Dat moest plaatsvinden op de rotsplaat middenin in het gebouw. Daar dankt de koepel zijn naam dan ook aan.

Op steenworp afstand ligt de Al-Aqsamoskee. Het is na Mekka en Medina een van de drie heilige plaatsen binnen de Islam. De profeet Mohammed zou een nachtreis hebben gemaakt waarvan een deel van de plaats Mekka naar de Al-Aqsamoskee ging. Daarna is Mohammed op het hemelse dier Buraq naar de hemel gegaan.

Betekenis Jeruzalem voor Moslims

Het Jeruzalem (Arabisch-Israëlisch) conflict

Het gevecht om Jeruzalem is al lange tijd gaande. Een historische plek vol heilige plekken voor drie verschillende religies brengt logischerwijs wat onenigheden met zich mee. Toch zijn het vooral de Joden en Arabieren die met elkaar in de clinch liggen. Dat komt omdat de bewoners van Israël voor zo’n driekwart het Joodse geloof aanhoudt en de bewoners van Palestina voor zo’n driekwart het Islamitische geloof aanhoudt. Deze twee religies zijn binnen dit gebied simpelweg in de meerderheid.

Dit betekent overigens niet dat religie dè reden is van het Jeruzalem conflict. Dat het een rol speelt moge duidelijk zijn, maar het is vooral een issue tussen de twee staten Israël en Palestina. Ook los van religie. Hoewel in de minderheid, in Palestina wonen immers ook Joden en Christenen en in Israël wonen ook Christenen en Moslims.

De Verenigde Naties richtte in 1947 een plan op waarbij Jeruzalem onder het bestuur van de VN kwam te staan, maar na de oprichting van de staat Israël in 1948 ging het al snel mis. Tijdens de Arabisch-Israëlische oorlog kwam het westen van de stad in handen van Israël en het oosten in handen van het Jordaanse leger. West-Jeruzalem werd uitgeroepen tot de hoofdstad van Israël en Oost-Jeruzalem werd uitgeroepen tot tweede hoofdstad van Jordanië.

Deze situatie zette zich zo’n twintig jaar voort tot de Zesdaagse Oorlog in 1967 uitbrak waarbij een conflict werd uitgevochten tussen Israël en zijn buurlanden Jordanië, Egypte en Syrië. Israël veroverde ook het oostelijke deel van Jeruzalem (waar alle belangrijke religieuze plekken zich bevinden) en riep de gehele stad uit tot ondeelbare hoofdstad. Deze situatie ziet er vandaag de dag nog hetzelfde uit.

Iedereen boos behalve Israël
De uitspraak van Israël over het uitroepen van Jeruzalem tot ondeelbare hoofdstad wordt echter niet gedeeld door de Verenigde Naties en alle landen die zich daarbij hebben aangesloten. Het is een actie in de hoop dat Palestina en Israël tot een tweestatenoplossing komen en afspraken maken over de voor beide belangrijke stad Jeruzalem. Oost-Jeruzalem is weliswaar bezet door het Israëlische leger, maar behoort internationaal gezien officieel niet bij Israël.

De gewenste tweestatenoplossing leek al moeilijk. Israël heeft zijn uitspraak immers nooit teruggeroepen en heeft illegaal Joodse nederzettingen gebouwd in het bezette Oost-Jeruzalem. Ook hebben ze diverse belangrijke overheidsgebouwen in de stad gevestigd. Ze zijn de enige, want alle andere landen willen neutraal blijven tussen beide partijen en kiezen daarom voor Tel Aviv als vestigingsplaats van hun ambassade.

De Amerikaanse president Donald Trump gooit echter roet in het eten door Jeruzalem wél als hoofdstad van Israël te erkennen en de Amerikaanse ambassade hier naartoe te verplaatsen. Israël is er uiteraard blij mee, al zijn er steeds meer mensen (vooral jongeren) die het conflict liever opgelost zien, maar de Arabieren in Palestijns gebied worden door deze uitspraak alleen maar verder onderdrukt. Een vredige oplossing lijkt hierdoor verder weg dan ooit.

Arabisch-Israëlisch conflict

De actie van Trump roept dan ook vooral boze reacties op vanuit de Arabische wereld, maar ook de landen die zich hebben aangesloten bij de Verenigde Naties keuren de uitspraak van Trump af en nemen daar afstand van.


Vooral de eerste week na de uitspraak van Trump was er geregeld wat protest en kwam het tot opstootjes tussen de Palestijnen en het Israëlische leger. Niet veel later was het alweer angstvallig stil bij de media en lijkt de rust in Jeruzalem weer wedergekeerd. Spanningen zullen er ongetwijfeld blijven, maar dat is in de afgelopen decennia niet anders geweest.

Hoe het verder moet weet eigenlijk niemand. Een groot deel van Palestina is bezet door Israël en wordt gecontroleerd door het Israëlische leger. Daardoor kan een groot deel van de Palestijnen geen kant op en zitten ze eigenlijk gevangen in hun eigen staat. Gelukkig blijven er wereldwijd landen pleiten voor een vredige oplossing en is er politieke en financiële steun voor de Palestijnen. Nu nog een vredige oplossing definitief maken.

Wat is jouw mening over het Jeruzalem conflict?

Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar mooie bestemmingen, andere culturen en interessante verhalen. Op WanderRebel.com deel ik mijn ervaringen met de reisliefhebber, maar ook met de thuisblijver die liever meereist vanachter het beeldscherm.

2 Comments

  1. Jessica schreef:

    Het is inderdaad een zeer lastige situatie. Veel mensen roepen dat het door religie komt, maar daar gaat het al mis. Niet alle Palestijnen zijn namelijk islamitisch (er zijn bijvoorbeeld ook Christelijke Palestijnen) en andersom wonen er ook islamitische mensen in Israël (met name in het noorden zoals Nazareth). Ik ken veel jonge Israëliërs die het ook helemaal niet eens zijn met hoe de staat van Israël is gesticht en komen juist op voor de mensenrechten van Palestijnen, maar daar valt 50 jaar nadat Israël is ontstaan niet heel veel meer aan terug te draaien. Wat mij wel erg boos maakt is de kolonisten die de Joodse Holocause gebruiken als een legitieme reden om land in te pikken van de Palestijnen. Toen ik in Israël ging wonen was dat deels met de reden omdat ik dit hele conflict beter wilde begrijpen, maar hoe meer mensen je spreekt hoe meer verschillende kanten er worden belicht en hoe onbegrijpelijker het eigenlijk wordt. In mijn ogen zou het oprichten van twee staten een goede oplossing zijn, zodat Israëlische troepen zich uit de Palestijnse gebieden moeten trekken en zich politiek en militair gezien daar niet meer bezig hoeven te houden. Alleen blijft Jeruzalem inderdaad altijd een punt van discussie omdat het voor alle partijen een zeer belangrijke plek is.. Dus of het er ooit van gaat komen…

    • Shamira schreef:

      Bedankt voor je uitgebreide reactie! Hoewel religie een belangrijke rol speelt, had ik in het artikel inderdaad iets meer duidelijk kunnen maken dat het conflict iets is tussen twee staten. Ook los van religie. Ik heb wat kleine aanpassingen gedaan die hopelijk wat meer duidelijkheid geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *