Geschiedenislesje Thailand

ICT op reis: Werken in de cloud
ICT op reis: Werken in de cloud
24 april 2017
Tongariro Mount Doom
#5 Wereldreisdagboek 2017
3 mei 2017

Geschiedenislesje Thailand

De val van Ayutthaya

Backpackerswalhalla Thailand is al jaren immens populair bij de reiziger die goedkoop van Zuidoost-Azië wilt genieten. Het begint zelfs zulke ernstige vormen aan te nemen dat eilanden voor natuurbehoud soms tijdelijk gesloten moeten worden. Thailand is booming business binnen het toerisme, maar wat weten we eigenlijk over de geschiedenis van Thailand?

Tijd voor een geschiedenislesje Thailand.

Eerste koninkrijk Sukhothai

Voor het eerste koninkrijk van Thailand gaan we terug naar het jaar 1238, dat gezien wordt als de stichting van de moderne Thaise natie. De stad Sukhothai werd in dat jaar onafhankelijk verklaard en mocht zijn eerste koning verwelkomen, Pho Khun Bang Klang Haode. In diezelfde tijd ontstonden meerder kleine koninkrijken, maar Sukhothai nam een flinke voorsprong door meerdere bondgenootschappen te sluiten met andere Thaise koninkrijken. Met behulp van monniken uit het vroegere Sri Lanka werd het Theravada boeddhisme ingevoerd als staatsgodsdienst. Dit is de enige vroege boeddhistische school die vandaag de dag nog bestaat.

Boeddhisme Thailand

40 jaar later wordt de koning opgevolgd door zijn zoon die beter bekend staat onder de naam Ramkhamhaeng de Grote. Hij ontwierp het eerste Thaise alfabet dat wordt gezien als het eerste Thaise geschrift. Hij maakte van Sukhothai een grootmacht en strekte zijn rijk op het toppunt uit tot aan het huidige Birma, Laos en Malakka. Lang heeft hij dit echter niet vol kunnen houden. Na zijn dood begonnen veel staten zich onafhankelijk te maken en viel het koninkrijk Sukhothai uiteen.

Ayutthaya

Ondertussen maakte een ander koninkrijk zijn opwachting. Ayutthaya, opgericht in 1351, bleek de perfecte plek voor nationale en internationale handel. Vanwege de omringende waterwegen werd er veel handelgedreven met o.a. China, Japan, India en later ook met het westen. Beginnend bij Portugal die het koninkrijk had geholpen met het veroveren van Malakka. Later volgden ook Spanje, Frankrijk en Groot-Britannië. Maar ook onze Nederlandse VOC besloeg een handelspost. De in totaal 33 koningen die het koninkrijk hebben opgebouwd, maakten daarmee van Ayutthaya een belangrijke handelsstad. Sukhothai was in 1438 niet meer dan een provincie van dit nieuwe machtige koninkrijk.

Koninkrijk Ayutthaya

Gedurende het koninkrijk groeide het land uit tot de natie Siam, die bijna geheel het huidige moderne Thaise grondgebied bestreek. Alleen het koninkrijk Lanna, gelegen in het noorden, was nog onafhankelijk. Ayutthaya werd in deze tijd, eind 14e eeuw, zelfs beschouwd als de sterkste staat van heel Zuidoost-Azië. In buurland Birma groeide een staat die al jarenlang oorlog voer tegen de Siam. Lange tijd zonder succes, maar de inval van 1765 bleek toch te veel en twee jaar later kwam er definitief een einde aan dit machtige koninkrijk dat grotendeels al het huidige Thailand vormde.

De val van Ayutthaya

Herrijzen van het huidige Thailand

Tijdens de inval van de Birmezen in Ayutthaya was Taksin de militaire commandant van het Siam leger. Vlak voor de val van het koninkrijk Ayutthaya wist hij weg te komen en buiten een nieuw kleinschalig leger op te zetten. Met dit leger beheerste hij de oostkust van de Siam.

Snel en effectief dreef hij de Birmezen terug en verenigde het land. Eind 1767 werd hij zelfs bekroond tot koning van Siam en maakte van Thonburi de nieuwe hoofdstad. Thonburi zou veel later, in 1972 worden samengevoegd met Bangkok en wordt nu als district van de huidige hoofdstad beschouwd.

Toekomstige koningen van Siam hadden nog lange tijd last van aanvallen van de Birmezen, maar het is gelukt om vijanden buiten de deur te houden. Na de Britse overwinning op Birma had Siam helemaal geen last meer van hun vijandige buurland. Echter werd de druk opgevoerd door sterke westerse staten die kolonies begonnen te stichten in heel Zuidoost-Azië. Diplomatieke vaardigheden van Engelssprekende koningen en hervormingen door de Thaise regering zorgde ervoor dat Siam als enige land van Zuidoost-Azië niet werd gekolonialiseerd door een Europees land.

Meer weten over backpacken in Thailand? Lees dan verder

Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar mooie bestemmingen, andere culturen en interessante verhalen. Op WanderRebel.com deel ik mijn ervaringen met de reisliefhebber, maar ook met de thuisblijver die liever meereist vanachter het beeldscherm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *