Klein Bali: Nusa Lembongan & Nusa Ceningan

Royal Flying Doctors Service
Vlieg mee met de dokters van Australië
18 juli 2017
Gevaarlijke dieren in Australië
Gevaarlijke dieren in Australië
27 juli 2017

Klein Bali: Nusa Lembongan & Nusa Ceningan

Zeewierteeltplantage Bali

Hoewel andere landen in Zuidoost-Azië behoorlijk aan populariteit winnen, mag het Indonesische eiland Bali zich al langere tijd een van de favoriete verre bestemming van de reizende Nederlander noemen.

Bekende plekken als Ubud en Kuta worden overlopen door toeristen en je komt er meer Nederlanders tegen dan je lief is. Toch is het geen reden om Bali niet te bezoeken, of juist wel…? Anyway, Bali is een fijne bestemming voor een culturele, actieve en luiervakantie. Van culturele tempels en traditionele ceremonies tot groene rijstvelden, jungle en fijne zandstranden. Bali is er zowel voor de budget backpacker als voor de toerist die wilt genieten van betaalbare luxe.

Nusa Lembongan

Voor Bali in het klein moet je naar het eiland Nusa Lembongan. Het wordt ook wel het Bali van 20 jaar geleden genoemd (al is dat inmiddels wat achterhaald). Zo vind je hier nog traditionele warums, zeewierteeltplantages en hindoeïstische tempels. Sommige noemen het eiland zelfs onontdekt, maar het toerisme is in opkomst en boten van en naar het eiland varen af en aan. Onontdekt is het eiland al een tijdje niet meer, maar naar Bali ga je niet omdat het een onontdekte bestemming is, maar omdat het eilandleven zo fijn is en betaalbare luxe binnen handbereik ligt.

Maar heeft zo’n klein eiland dan nog wel wat te bieden? Zeker. Vanaf het plaatsje Sanur is het slechts 30 minuten varen en binnen enkele dagen kun je het hele eiland zien.

Deavil’s Tear
Op een dag met veel wind klappen de hoge golven van de Indische oceaan met volle kracht op de rosten in het zuidwesten van het eiland. Moeder natuur laat zich hier van haar beste kant zien. Zwemmen is niet aan te raden, maar het schouwspel van natuurlijke waterkanonschoten is een spektakel om naar te kijken.

Devil's tear

Nusa Ceningan
Het kleine broertje van Nusa Lembongan is het eilandje Nusa Ceningan dat perfect is voor een korte dagtrip. Met de scooter of lopend maak je de oversteek over de gele brug die beide eilanden met elkaar verbindt. De brug is zo smal dat eenieder zich tijdens spitsuur langs elkaar heen moet wurmen. In 2016 bleek de brug daar niet tegen bestand te zijn en stortte het in met veel gewonden en zelfs een aantal doden tot gevolg. Op het moment is de brug weer in ere hersteld.

Enkele must visits op Nusa Ceningan:
– Cliff Jump
– Ceningan cliffs
– Sea Breeze

Gele brug Nusa Ceningan

Stranden
Het eilandleven is niet compleet zonder neer te ploffen op een heerlijk zandstrand waar af en toe de hitte ontvlucht kan worden door een duik in de oceaan te nemen. Het zuidwesten is zelfs voor de gevorderde zwemmers onder ons geen goed idee, maar aan de andere kant is het prima om een handdoekje uit te leggen.

Enkele must visit stranden:
– Mushroom Beach
– Dream Beach
– Tamarind Beach
– Laguna Beach

Bekijk traditioneel Bali

Nusa Lembongan is nog een van de weinige plekken in Bali waar het traditionele leven makkelijk toegankelijk is. Zo staat het kleine eilandje vol met hindoeïstische tempels waar je in alle rust met respect kan kijken naar traditionele ceremonies en kun je de lokale Indonesische keuken proeven in een traditioneel Warung restaurant.

Dit zijn kleinschalige restaurants gerund door de lokale bevolking. Hoewel het verleidelijk is om plaats te nemen bij een leeg exemplaar om de lokale bevolking te helpen, is het toch verstandig om een stoeltje te bemachtigen waar iets meer publiek op afkomt. Hygiëne is in Indonesië een serieus probleem en veel reizigers moeten hun vakantie dan ook deels doorbrengen met een (zware) voedselvergiftiging, ook wel bekend als Bali belly.

In het water tussen Nusa Lembongan en Nusa Ceningan ligt een grote zeewierteeltplantage. Naast het opkomende toerisme is zeewier de belangrijkste inkomstenbron voor het eiland. Tientallen bootjes varen vroeg in de ochtend uit en ’s middags kun je vanaf de kant de vrouwelijke inwoners aan het werk zien op de plantage.

Zeewierteeltplantage Bali

Duiken of snorkelen met Manta roggen

Een van de top attracties van het eiland is toch wel het duiken of snorkelen met rif Manta roggen. Dit is de op een na grootste rog ter wereld en kent een spanwijdte van maximaal 5,5 meter! Deze immense dieren komen veel voor bij het bekende Manta Point en tientallen tourtjes zijn mogelijk om te boeken om ook een blik te kunnen werpen op deze prachtige onderwaterdieren.

Manta roggen Nusa Lembongan

Accommodatie tip: Warisan Villa & Le Pirate Beach Club

Dit artikel bevat een affiliate link, waardoor ik een klein bedrag ontvang wanneer jij via de link een aankoop doet. Ik schrijf alleen op basis van mijn eigen mening en ervaring en plaats niets op mijn blog waar ik niet achter sta.

Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar mooie bestemmingen, andere culturen en interessante verhalen. Op WanderRebel.com deel ik mijn ervaringen met de reisliefhebber, maar ook met de thuisblijver die liever meereist vanachter het beeldscherm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *