Bali belly + hoe te voorkomen

Paragliden Queenstown Nieuw-Zeeland
Reisvideo: Nieuw-Zeeland
12 januari 2018
Paragliden Queenstown Nieuw-Zeeland
Paragliden in Queenstown
19 januari 2018

Bali belly + hoe te voorkomen

Bali belly

Hevige buikkrampen die toeslaan waardoor de porseleinen pot je beste vriend is geworden. Menig toerist heeft daar ervaring mee, maar het kan nog erger. Een diagnose Bali belly of zelfs buiktyfus kan de vakantiepret pas echt bederven.

Reizigersdiarree was mij al bekend en ook over de gevreesde Delhi belly in India heb ik de meest verontrustende artikelen gelezen. Je zou er op voorhand al zeven kleuren van schijten, maar genoeg toeristen die wel van een uitdaging houden en die Indiërs een poepje laten ruiken. Ok, genoeg over poep. Want wie het flink te pakken heeft mag ook de kotszakjes tevoorschijn halen, want ook de maaginhoud voelt als een draaimolen waarvan de inhoud er maar al te graag via de bovenkant weer uit wil.

Nee. Een Delhi belly of Bali belly is geen pretje.

Bali belly

Bali belly is een variant op de beruchte Delhi belly. Het is een cynische benaming voor een zware voedselvergiftiging die voornamelijk westerse toeristen in beide regio’s treft. Dat is bijzonder, want waar veel westerse toeristen in hun broek schijten voor India vanwege de gevreesde Delhi belly lijkt het Indonesische Bali nergens last van te hebben. Het eiland wordt overspoeld met onbevreesde toeristen, waaronder veel Nederlanders.

Een Bali belly moet niet onderschat worden. In plaats van iets te snel naar het toilet moeten omdat het verkeerde eten anders langs je broekspijp naar beneden loopt, gaat Bali belly gedurende een paar dagen tot ruim een week gepaard met klachten zoals diarree, overgeven en hevige buikkrampen. Met een beetje pech heeft dat ene restaurant ook nog onzichtbare Salmonella geserveerd en neem je een besmettelijk aandenken in de vorm van buiktyfus mee naar huis. De grote boosdoener is hygiëne. Onder het mom ‘lokaal reizen’ nemen we plaats in een traditionele warung die eten klaarmaakt naast een open riool en salades wast onder de kraan met niet drinkbaar water. Dat is in India niet anders en daarom waarschuwt de GGD voor buiktyfus in de landen India, Pakistan en Indonesië. Blijkbaar hoort het populaire Aziatische eiland dus thuis in dit gevreesde onhygiënische rijtje.

Mijn Bali Belly verhaal

Laat ik dan ook maar met de billen bloot gaan, want ondanks een voorzichtige toenadering ging het toch mis. Vanwege een visumrun voor Australië vlogen we voor een week richting het Indonesische Bali. Na maanden in het westerse Oceanië te hebben vertoefd was de Zuidoost-Aziatische drukte toch weer even wennen. Met gevaar voor eigen leven scheurden we met de taxi zigzaggend langs honderden scooters en trotseerden de woeste golven richting het eilandje Nusa Lembongan. De eerste dagen genoten we van het eilandleven en de verfrissende wind in onze haren tijdens het verkennen van het eiland per scooter. Tot ik op een dag de hele middag lag te woelen in bed met hevige buikkrampen.

Diezelfde avond was het raak en hang ik een paar keer boven een Balinese pot om mijn maaginhoud te legen. Niet veel later volgde mijn vriend en renden we ’s nachts om beurten naar de badkamer. Het is maar goed dat het een badkamer in de frisse buitenlucht was… Omdat er wat zorgen waren voor uitdroging bezochten we een lokale dokterspost die naar onze buiken luisterde en Bali belly constateerde. Opgelicht met een pak diarreeremmers, misselijkheidremmers en antibiotica (geen idee waar we dat voor nodig hadden…) werden we weer weggestuurd.

Buiten badkamer Bali

Bali belly, Delhi belly en buiktyfus voorkomen

Met een goede voorbereiding en een beetje oplettendheid blijft de porseleinen pot een verre vriend. En gelukkig hoef je daarvoor niet aan de diarreeremmers waardoor je met een opgezette buik en een geblokkeerd darmkanaal hoeft rond te lopen.

Bali belly

Daarom 5 tips om Bali belly, Delhi belly en buiktyfus te voorkomen.

#1 Drink alleen schoon water
Het wordt afgeraden om in de genoemde landen water uit de kraan te drinken (dit geldt ook voor ijsklontjes). Drink alleen uit afgesloten flesjes mineraalwater of zuiver bij twijfel het water met een filter of door het minimaal vijf minuten te koken.

#2 Eet vegetarisch
Vlees eten is sowieso niet zo goed voor het milieu, maar vlees inclusief vis en schaaldieren zijn doorgaans een risicovolle bron van bacteriën. Zeker als het te lang ergens blijft liggen tot consumptie of als het niet goed gaar wordt gemaakt waardoor ziekteverwekkers achterblijven.

#3 Vermijd rauw voedsel
Rauw voedsel zoals salades, maar ook de populaire Japanse sushi, kun je beter links laten liggen. Het wordt vaak gewassen met kraanwater en sowieso is rauw voedsel gevoeliger voor het aantrekken van bacteriën. Het wordt immers niet verhit en niet altijd koud genoeg bewaard. Dit geldt ook voor fruit dat wordt gewassen met kraanwater. Schil daarom al het fruit om zo zonder al te veel risico wat vers en gezonds te kunnen eten.

#4 Handen wassen
In dit soort landen waar de hygiëne soms ver te zoeken is kun je niet vaak genoeg de handen wassen. Doe dit het liefst met een desinfecterende gel zodat je de kraan kan laten voor wat het is, geen vieze handdoeken hoeft aan te raken om te drogen en je ook onderweg de mogelijkheid hebt om de handen weer even op te frissen.

#5 Eet waar het druk is
Helaas gaat dit trucje niet altijd op, maar het eten is in ieder geval verser dan in een restaurant waar geen kip komt. Er moet immers regelmatiger worden ingekocht. Ook terugkerende gasten en de locals weten waar je goed kan eten waardoor drukke hotspots ontstaan. Het is misschien niet zo ‘onontdekt’, maar daar is soms ook gewoon een goede reden voor.

Heb jij weleens last gehad van een zware voedselvergiftiging op reis?

Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar mooie bestemmingen, andere culturen en interessante verhalen. Op WanderRebel.com deel ik mijn ervaringen met de reisliefhebber, maar ook met de thuisblijver die liever meereist vanachter het beeldscherm.

2 Comments

  1. Denise schreef:

    Heel lang geleden toen ik met mijn ouders en zussen naar Egypte gingen, kregen ook wij last van voedselvergifteging. Kan me weinig herinneren van die vakantie, alleen dat we elke keer ruzie kregen over wie nu weer op de wc zat, haha. Oh en verbrande voeten door de ontzettend hete tegels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *