Authentiek Dubai

Reisdagboek februari 2017
#5 Reisdagboek februari 2017
4 maart 2017
Sontbrug Zweden
Rondreis route Zweden
10 maart 2017

Authentiek Dubai

Spice Souk Dubai

Of je al een bezoekje hebt gebracht aan dit Emiraat of niet, iedereen is bekend met de Dubai Mall, Burj Khalifa, de dansende fontein en het aangelegde palmeiland. Onontdekt Dubai is al een tijdje niet meer, maar toch was ik benieuwd of er nog een stukje authentiek Dubai over is en ik denk die gevonden te hebben!

Nieuw VS Oud Dubai

Ver van alle wolkenkrabbers en ver van alle drukte ligt het oude Dubai. Verschillende culturen en religies leven en werken hier in harmonie samen en ook toeristen weten inmiddels dit oude deel te vinden. Echter blijft de grote stroom toeristen tot dusver beperkt en is het nog goed te doen om je even onder te dompelen in het Dubai van vroeger.

Het contrast tussen het oude en nieuwe deel is groot te noemen. Het oude deel kent meer doorsnee arbeiders, traditionele woningen en het oogt allemaal iets meer authentiek en geleefd. In de metro richting het nieuwe deel zie je hoe binnen een paar minuten de omgeving veranderd en er spontaan een moderne stad oprijst met vele torenhoge gebouwen. In het nieuwe deel is er dan ook niets meer te zien van een authentiek Dubai. De doorsnee arbeider wordt hier vervangen voor de zakenman in pak, werkzaam in het veld vol moderne wolkenkrabbers, luxe hotels en immens grote winkelcentra.

Burj Khalifa blauwe uurtje

Deira

Vroeger was Deira het economische hart van het centrum. Deze een van de oudste wijken van Dubai is gelegen aan de Dubai Creek en handel drijven maakt van Deira dan ook een zakelijk middelpunt. Tot eind jaren 90 het nieuwe deel werd opgebouwd en zich met succes kandidaat stelde voor het nieuwe economische centrum. Deira verdween daardoor van de radar bij de moderne zakenindustrie, maar bleef zijn zakelijke status houden binnen het oude deel van het Emiraat.

Deira is een goede uitvalsbasis voor de reiziger die zowel het oude als nieuwe Dubai wilt zien. Kies een accommodatie vlakbij een metrostation (liefst combi van rood/groen) en je kan in korte tijd alle kanten op.

Souks
Verstopt in de wijk tussen de smalle straatjes liggen de souks. Binnen deze kleinschalige en deels overdekte markten verkopen handelaren hun lokale waar. De bekende souks zijn de gold souk en de spice souk. De Arabische Gold Souk verkoopt het gouden goed. Echter is veelal nep en de winkeliers hebben er geen moeite mee om dit tijdens hun marktkreten kenbaar te maken. Kreten als een copy gouden armband, copy merk tas of een copy Rolex horloge voeren de boventoon. Tientallen handelaren proberen je op die manier hun winkel binnen te praten in de hoop dat ze wat verkopen.

Let op dat je geen namaak producten mag importeren en je tot een bepaalde waarde aan buitenlandse producten mee naar huis mag nemen.

Iets verderop ligt de Oosterse Spice Souk. Een persoonlijke aanrader. Hoewel ook hier de handelaren je soms tot vervelends aan toe de winkel in proberen te praten, is deze markt vol specerijen een klein feestje om doorheen te lopen. De geuren komen je een paar straten verderop al tegemoet en eenmaal aangekomen op de markt wandel je door een geuren- en kleurenpalet van specerijen. Probeer daar maar eens door heen te lopen zonder iets te kopen!

Spice Souk Dubai

Dubai Creek
Dwars door het stadscentrum verbindt de Dubai Creek het eerdergenoemde Deira en de overzijde Bur Dubai. De handel zoals die hier vroeger werd gedreven is in mindere mate nog aanwezig. Langs de kade werken arbeiders om schepen in- en uit te laden om handel te verschepen naar andere kleine Emiraten. Er komt geen hijskraan aan te pas en alles wordt nog op pure mankracht gedaan, precies zoals ze dat vroeger ook deden. De handelsboten vallen van ellende bijna uit elkaar en producten worden dusdanig hoog opgestapeld dat je je afvraagt of er onderweg niets kwijtraakt.

Abra
Om van de ene naar de andere kant te komen worden er Abra bootjes ingezet. Dit zijn locale kleinschalige vaartuigen die je voor slechts 1 Dirham naar de overkant brengen. De Abra wordt voornamelijk door de locals gebruikt, maar ook een handjevol toeristen weet deze goedkope vervoersoptie inmiddels te vinden.

Creek tours
Naast de locale Abra liggen er nog tientallen op elkaar lijkende houten bootjes langs de kade. Langslopend weerhoudt de eigenaar zich niet om even te checken of je niet zijn bootje wilt boeken. Vraag specifiek naar de Abra indien alleen een ritje naar de overkant de bedoeling is, want er is ook voldoende aanbod voor een rondvaart over de Dubai Creek.

De Abra kost 1 Dirham. Vraag ernaar en de prijs geeft je direct uitsluitsel.

Bur Dubai

Bur Dubai wordt gezien als het oude Dubai en bij aankomst is meteen te zien waarom. De zandkleurige traditionele woningen nemen de overhand, inclusief de windtorens die als koelsysteem werden gebruikt. Voornamelijk in de wijk Al Bastakiya, een van de oudste wijken van dit Emiraat, kun je goed ronddwalen in het authentieke deel.

Oude Dubai

Sommige van de traditionele woningen worden nog steeds bewoond, in andere gebouwen vind je o.a. galeries, musea, handelaren en horecagelegenheden.

Oud Dubai Al Bastakiya

Dubai museum
Het belangrijkste museum van Dubai ligt in Bur Dubai. Het museum is gevestigd in het Al Fahidi Fort dat volgens de kenners het oudste nog staande gebouw van het Emiraat moet voorstellen. Het fort stamt af uit het jaar 1787 en herbergt een verscheidenheid aan reconstructies over het vroegere leven van de locals.

Neem een kijkje in het oude dagelijkse leven en dompel je onder in de geschiedenis en cultuur van het oude en hedendaagse Dubai.

Ben jij al eens in dit stukje authentiek Dubai geweest?

Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar mooie bestemmingen, andere culturen en interessante verhalen. Op WanderRebel.com deel ik mijn ervaringen met de reisliefhebber, maar ook met de thuisblijver die liever meereist vanachter het beeldscherm.

2 Comments

  1. Marcel schreef:

    Leuk artikel! Het oude deel heeft veel meer sfeer en authenticiteit dan waar de wolkenkrabbers staan. Jammer dat veel mensen dit deel van Dubai links laten liggen, het is een bezoek meer dan waard! Op naar Singapore, ben benieuwd wat je ervan vindt ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *